сряда, 10 декември 2008 г.

Резултати от проведената дискусия


Ето и обобщените резултати от проведената дискусия във форума на webmasterbg.com. Повечето участници в дискусията не успяха да се обединят зад една идея за преодоляване на бушуващата криза, но застанаха зад мнението, че финансивата криза няма да донесе нищо добво на България и икономиката и.

Предварително уточняваме, че мненията преобладаващо са на специалисти в областта на високите технологии. Предстои да направим проучване в още няколко форума (инвестор.бг, бгмама, алл.бг, абв.бг)




1. Голяма част от участниците се обединиха зад мнението, че в България не се произвеждат много от стоките и услугите, които ежедневно потребителите използват. Ограничавайки се само до родните продукти се оказа, че е вероятно да да се върнем във времената на стокова размяна и по този начин да навредим на развитието.


2. Един от участниците взе решение да стартира интернет директория за споделяне на мнения за локални производители на качествени стоки. Мотото ще бъде: "Пазарувай локално"


3. Бе изказано мнение, че модерната икономика трябва да генерира идеи а не стоки. Така интелектулния труд ще се запази в рамките на държавата а физическото производство може да бъде изнесено зад граница. Опонентите на тази теория контрираха със съмнението кое от двете е по ценно имайки предвид, че Китай се превърва в световен лидер с производство а не със създаване на идеи.


4. Един от участниците изказа притеснение, че икономики като Китай и Индия могат да завладеят практически малките държави (чисто икономически) и в последствие да диктуват настроенията на пазара. Това беше подкрепено от мнението, че много от стоките се внасят и впоследствие се опаковат в България, като се поставя етикет, че са произведени в рамките на Европейския съюз.


5. Няколко участника се обединиха зад идеята, че правителството трябва да 'стимулира' държавните служители да изразходват част от средствата си за облекло, като пазаруват Български стоки (обувки, работно облекло). Друго мнение за правителството, е че е по-добре да се мигрира към софтуер с отворен код. Така ще бъдат спестени голяма част от парите изразходвани за лицензиране, но не стана ясно дали средствата необходими за поддръжка на приложенията няма да се увеличат поради по-рядко намиращите се специалисти в този вид технологии. Нова идея за стимулиране на някои производства с намалянето на данък печалба до 0% особено за новите технологии. Тук обаче идва проблема с измамите, които в България не са никак малко и бизнеса успява да заобикаля много от правилата като ползва втатичките на закона.


6. Модернизирането на икономиката и внедряването на нови технологии и източници на енергия. Тук въпроса е колко пари ще ни струва и можем ли да си го позволим. Големите икономики го използват но въпроса е дали това не е една инвестиция която може и да не се изпати а да потъне.


7. Бяха изказани мение че трябва най-напред да се реши какво ще се произвежда и след това да се пристъпи към действие, но веднага опонентите на едно времешната схема с петилетките изказаха мененито си че това е задача на икономиката да се самоконтрулира и настойва.


8. Важна дискусия дали цените да се учеличат или данъците да паднат по време на криза. Тук се стига до въпроса къде трябва да са парите при криза, в гражданите или в държавата. Кой е по-добрия регулатор и кой по-добре ги управлява?


9. По-добре икономически образованите участници споделиха притесненията си за голения дисбаланс по текущата сметка на България. Мнениято е, че с намалянето на чуждите инвестиции ще се появи проблем, тъй като до момента дисбаланса по текущата сметка беше запълван от чуждите инвестиции.

10. За селскостопанските продукти

11. По време на криза се свиват секторите на стоките и услугите които не са от първа необходимост, което значи че пазара на високи технологии ще се свие. Като пример беще даден поведението на купувачите в най-големите технологични магазини в България: Техномаркет и Технополис. Миналата година хората са пазарували техника която е била по скъпа и от колите, в които я товарят а тази година нещата стоят по по-различен начин и хората са намалили бюджетите си при пазаруването на стоки от тези магазини.


Като обобщение на общото мнение бихме искали да кажем:

Кризата идва, нека да подкрепим качественото Българското производство!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предварително Ви благодарим за споделеното мнение!