четвъртък, 8 октомври 2009 г.

Ски почивка


Ски и сноуборд почивките в България са привлекателни и разнообразни не сам за чуждестранните туристи, а и за нашите сънародници решили да прекарат незабравими мигове по белите писти на прекрасните планини. Според повечето скиори, Банско е най-добрия ски център в България и едно прекрасно място за посрещане на Нова година 2010. През последните години широкомащабните инвестиции в курорта и засиления интерес от страна на чужди инвеститори и туристи, превърнаха Банско в един от водещите европейски зимни курорти в километри писти и отлични съоръжения за подготовка и поддръжка на ски съоръженията. Боровец е вторият по големина ски курорт в България, който привлича голяма част от скиорите и сноубордистите от столицата и така поддържа едно добро натоварване на ски съоръженията си през зимния сезон. Пампорово е третия по големина зимен курорт в България, като в последните години инвестициите в него намаляват заради ниската надморска височина и неперспективните очаквания от глобалното затопляне на климата и намалените дни със снежна покривка отговаряща на изискванията за добри условия за каране на ски. Други по-малки ски курорти са Паничище, Чепеларе, Велинград, Говедарци, Мальовица, Седемте Рилски езера и други.
В бъдеще с особен интерес се очакват широкомащабните инвестиционни проекти Супер Боровец и проекта за развитие на ски туризма в областта на Сапарева баня и Паничище. През последните години се направиха крупни инвестиции в района на Сапарева баня, като бе построен лифт от хижа Пионерска до хижа Седемте Рилски езера, но не липсват спорове между екоорганизации за законността на лифта и изсичането на множество многовековни борови дървета.
Друга привлекателна част на българските ски курорти са значително намалените цени на недвижими имоти в следствие от световната финансова криза. В последната година се забелязва сериозен ръст в предлагането на ваканционни имоти в зимните курорти и значително понижаване на цените на жилищата, което прави българските курорти апетитна дестинация за по-неплатежоспособните туристи от източна и западна Европа.

1 коментар:

  1. Аз миналата година бях до австрия за 4 дни - перфектно, цените не са високи, хотела беше ок, пистите - супер

    ОтговорИзтриване

Предварително Ви благодарим за споделеното мнение!