понеделник, 29 юни 2009 г.

Летище София / Sofia Airport


Летище София (Sofia Airport) е най-големият въздушен терминал на територията на България. Летище София обслужва пристигащите и заминаващите пасажери чрез своите терминали: Терминал 1 и Терминал 2. По-долу можете да откриете подробна информация за двата терминала, включително информация за линиите на градският транспорт и възможностите за предвижване с такси или наемане на автомобил.

Съдържание:



1. Информация за разписание на полетите можете да получите на следните интернет адреси:
Върни се в началото

2. Терминал 1:
  • Интерактивна карта на терминал 1:

Вижте Летище София, Терминал 1 на голяма карта
  • Kарта на терминала:
Кликнете, за да видите в пълен размер
  • Паркинг за гости на летището - паркинга на терминал 1 работи 24 часа в денонощието на цени от 2 лева за час до 25 лева за 48 часа (цените са валидни към към дата 30 Юли 2009). Предлага се отстъпка от цената за престой над две денонощия.
Върни се в началото

3. Транспорт до/от Терминал 1:
  • Автобусна линия № 84 с маршрут: Летище София (Терминал 1 - Пристигащи/Заминаващи) – Хотел Плиска - Софийски университет
  • Разписание на автобусна линия 84: начален час на тръгване 5:00, краен час на тръгване 23:00
  • Автобусна линия № 384 с маршрут: Летище София (Терминал 1 - Пристигащи/Заминаващи) – Летище София (Терминал 2 - Пристигащи/Заминаващи) - Ж.К. МЛАДОСТ 1 (последната спирка на метрото)
  • Разписание на автобусна линия 384: начален час на тръгване 6:18, краен час на тръгване 22:40
  • Подробно разписание на графика на автобусни линии 84 и 384 можете да намерите в раздела "Автобус" на следния адрес: Разписания на Софийски градски транспорт
  • Таксуването на пътниците е на цената на стандартен билет за градски транспорт (1 лев към дата 30 Юли 2009), багаж с размер над 60x60x40см се таксува допълнително (1 лев към дата 30 Юли 2009). Пътниците са длъжни сами да се снабдят с билети и да се самотаксуват при влизането в превозното средство (В повечето случаи пасажерите могат да закупят билети преди да се качат в автобуса от павилион на спирката или да закупят билет от щофьора на превозното средство при предварително приготвена точна сума).
  • Столична компания за градски транспорт: http://www.skgt-bg.com/
  • Такси - "О'Кей Супертранс" АД
  • Коли под наем: http://www.choice-rent.com/, http://www.europcar.bg/, http://www.global-bg.com/, http://www.tourist-service.com/
Върни се в началото

4. Терминал 2:
  • Интерактивна карта на Терминал 2:

Вижте Летище София, Терминал 2 на голяма карта
  • Карта на терминал 2:
Кликнете, за да видите в пълен размер
  • Паркинг за гости на летището - паркинга на терминал 2 работи 24 часа в денонощието на цени от 3 лева за час до 28 лева за 48 часа (цените са валидни към към дата 30 Юли 2009). Предлага се отстъпка от цената за престой над две денонощия.
  • Бизнес салона на летище софия е отворен 2 часа преди първия полет и е на разположение на всички поканени пътници до последния полет. Пътниците получават привилегията да ползват услугите на визнес салона на летище София по покана на авиокомпанията, с която пътуват и разполагат с удобства характерни за всеки офсис, като копирна машина, факс апарат, освежителни напитки, комфортна и спокойна атмосфера, българска и чужда преса и високоскоростен интернет.
Върни се в началото

5. Транспорт до/от Терминал 2:
  • Автобусна линия № 284 тръгващ от ул. "Продан Таракчиев", бул. "Цариградско шосе", бул. "Евлоги Георгиев", ул. "Ген. Гурко", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител", бул. "Цариградско шосе" и Терминал
  • Автобусна линия № 384 с маршрут: Летище София (Терминал 1 - Пристигащи/Заминаващи) – Летище София (Терминал 2 - Пристигащи/Заминаващи) - Ж.К. МЛАДОСТ 1 (последната спирка на метрото)
  • Разписание на автобусна линия 384: начален час на тръгване 6:18, краен час на тръгване 22:40
  • Подробно разписание на графика на автобусни линии 284 и 384 можете да намерите в раздела "Автобус" на следния адрес: Разписания на Софийски градски транспорт
  • Метро - Очаква се метростанцията (Аерогара София - горе в дясно на картинката) на летище София, Терминал 2 да бъде готова през 2014 година. Можете да се запознаете с карта на бъдещата отсечка на снимката отдолу. Кликнете върху нея за уголемяване.


  • Такси - "О'Кей Супертранс" АД, "Такси С Експрес"
  • Коли под наем: Услугите свързани с коли под наем могат да бъдат намерени в салон пристигащи http://www.avis.bg/, http://www.budget.bg/, http://www.europcar.bg/, http://www.hertz.bg/, http://www.rentacar.motopfohe.bg/, http://www.tourist-service.com/
Върни се в началото

6. Транспорт до централна автогара и жп гара София:
  • Връзка с централна автогара и жп гара София може да бъде направена със смяна на две превозни средства. Първото превозно средство ще ви отведе до хотел Плиска: за Терминал 1 автобус номер 84, за Терминал 2 автобус номер 284. От хотел Плиска можете да използвате един от следните автобуси: 213, 214, 305, 313 или тролейбус (по-бавния вариант): 5 .Средната продължителност на пътуване от аерогара София до централна автогара в работни дни е от 60 до 90 минути. През празнични дни е в рамките на 60 минути.

Върни се в началото

7. Удобства и предлагани услуги:
  • Интернет: безплатен безжичен Wi-Fi достъп до интернет в зоната свободна за пътници
  • Безмитна зона: безмитните магазини в салоните на пристигащи и заминаващи полети са отворени за пасажерите и предлагат богат асортимент от типично Български национални стоки и добре познати световни марки.
  • Кафе и ресторант: на територията на аерогара София са разположени няколко заведения, в които чакащите и пътниците могат да се насладят на топли и студени тонизиращи напитки, бира, алкохолни напитки, вина, закуски, десерти и сандвичи. Наразположение на клиентите е актуалната преса и видеостени с новинарски емисии.
  • Парк: в близост до Терминал 2 на летище София има изграден парт с алеи и места за отдих сред природата. Посетителите могат да се насладят на спокойна атмосфера и прекрасна гледка към Витоша.
  • Опаковане на пътнически багажи със специално фолио за сигурност при транспортиране.
  • Изгубен багаж: телефон за контакти: 937 3554; 937 3555. Пъниците, които имат повреден или загубен багаж следва да оведомят летищните служни. Летищната администрация провежда разследване в рамките на 5 дни от завеждането на искането. При условие, че служителите на летище София не успеят да се справят с регистрирания проблем в рамките на 5 дни, проблема се предава на авиокомпанията за обезщетяване на пътника.
  • Обслужване на чартърни полети по дестинации: Турция, Испания, Тунис, Гърция, Египет, Хърватска, Кипър и други.
Върни се в началото

20 коментара:

  1. Здравейте, след 2 седмици ще се връщам в България и ми е необходимо да знам как мога да стигна от летището да стигна до НДК? Също ако си взема такси от летището до там колко пари горе-долу ще ми излезне? Благодаря предварително за помоща!

    ОтговорИзтриване
  2. с такси ще ти е най-лесно. Би трябвало да ти излезне около 10 лева, максимум 15 ако има задръствания. Иначе с автобус до хотел Плиска и после със 76, 204 (може и други ама сега само за тези се сещам) до НДК.

    ОтговорИзтриване
  3. новата аерогара много ми хареса. Преди една седмица кацнах там от Лондон. Най-после и ние да направим едно хубаво летище със всичките му екстри. Браво от мен

    ОтговорИзтриване
  4. терминал едно само с нискобюджетни компании ли работи. Този автобус 84 само до първи терминал ли ходи или и до новия терминал. Има ли инфо през колко време се движи. След един месец ще пътъвам до Рим с Wizz Air но не съм от софия и съм малко притеснен как да стигна до летището от ЖП гарата. колко време отнема

    ОтговорИзтриване
  5. 84 пътува само до терминал 1 на летище София, за терминал 2 има друг автобус: номер 284. Разписание на автобусите и движението им в реално време може да се намери в сайта на столична компания за градски транспорт на интернет адрес: http://gps.skgt-bg.com/Web/SelectByLine.aspx
    там си избираш първо: автобус, след това самия номер на автобуса, посока на движение (в твоя случай към летището и съответно терминал 1 или терминал 2), избираш и спирката на която ще хванеш автобуса (примерно ако хващаш автобуса от плиска) и на картата ще ти се покаже къде се намира съответно следващия възможен автобус за хващане в тази посока. Всичко е в реално време и можеш да следиш много точно кога да тръгнеш към спирката, като знаеш колко време път пеша имаш до нея. Иначе разписанието на автобусите е на друг адрес в интернет: http://www.sumc.bg/bg/transport/schedules

    Успех ти желая с транспортирането до летището

    ОтговорИзтриване
  6. как да стигна до летище софия от ж.п. гарата? хора помагайте.

    ОтговорИзтриване
  7. Колко горе-долу излиза да взема такси от Централна Гара София до летището.Предварително благодаря:)

    ОтговорИзтриване
  8. Ще ти излезне около 15 лева с OK супертранс. Тези таксита ги има на автогарата и на летището. Гледай внимателно на стикерите тарифите за километър. Към днешна дата 02 месец. 2011 година нормални цени са около 0.70 лв. за километър и 0.15 лв. за престой. Ако има много задръствания може и да стигне до 20 лева за автогара-летище с такси. Можеш да се спазариш и предварително при самото качване на таксито и да попиташ колко биха ти взели като твърда цена. За съжаление има измамници и в ОК супертранс и може да ти надуят сметката, така че внимателно - в България сме!

    ОтговорИзтриване
  9. Гледам са пуснали нова линия на градския транспорт 384. Нещо не разбрах маршрута и - на връщане от втори терминал мионава ли пак през първи?

    ОтговорИзтриване
  10. Как да стигна от летище София (тръгвам от Германия) до цетрална автогара? Колко време и лева ще отнеме с таксито? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. На терминал 1 и 2 на летището има такси компании, които са легални и возят през деня за около 0.8 лв. на километър, вечерната тарифа е около 0.9 лв.

    излизаш от летището и най-близките таксита са ок. НИКОГА НЕ СЕ ВЪРЗВАЙ НА НЯКОЙ КОЙТО ПРЕДЛАГА ТАКСИ ВЪТРЕ В СГРАДАТА НА ПРИСТИГАЩИ - те са измамниците.

    ОтговорИзтриване
  12. Moje li nqkoi da mi kaje adresa na terminal 2

    ОтговорИзтриване
  13. МОГА ЛИ ДА ПРЕКАРАМ НОЩТА НА ЛЕТИЩЕТО?

    ОтговорИзтриване
  14. moje li nyakoi da mi kaje ot termiNAL 2 OTkide moga da si hvana avtobus do plovdiv
    smisal ot letishteto do avto garata

    ОтговорИзтриване
  15. I az se interesuvam, mnogo blagodarja predvaritelno. Bih iskala informazia konkretno. Patuvam s malko dete

    ОтговорИзтриване
  16. От София Прес два автобуса ли бяха до Терминал 2 или един?

    ОтговорИзтриване
  17. interesuva me ima li direkten avtobus ot letisteto terminal 2 do centralna avtogara i koi nomer e avtobusat ,,blagodaria vi

    ОтговорИзтриване
  18. Минава ли автобус от терминал 2 до централна автогара и възможно ли е с такси да се стигне за 1 час по същият маршрут

    ОтговорИзтриване
  19. Има ли на аерогара София - Терминал 2 паркинг, на който да бъде оставена кола за няколко денонощия

    ОтговорИзтриване
  20. Относно TopRent-a-car Bulgaria / измамниците, ужасно преживяване със тях.

    СЪС ДВЕ ДУМИ TopRent-a-car Bulgaria СА НАЙ-ИЗМАМНАТА ФИРМА ЗА КОЛИ ПОД НАЕМ В БЪЛГАРИЯ.
    ЗА БОГА, НЕ НАЕМАЙТЕ ОТ ТЯХ, ТЕ САМИ ЩЕ СЕ ОТТЕГЛЯТ ОТ ПАЗАРА !!!

    1. Закъсняха 15 минути след като бях излязъл от терминала в София, а трябваше да ме чакат. Оправданието им беше че бил забравил.

    2. Услугата мобилен 3G интернет е пълна измама и не съществува, ползват я само за привличане на клиенти. Резервираш услугата и 10 дена преди датата на наема ти отговарят любезно по майла че това е невъзможно към този момент.

    3. Колите които предлагат на интернет сайта не съществуват.

    Запазвам си преди 3 месеца Форд Фиеста модел 2014 1.0 бензин 120 конски сили (до тук добре, а сега този форд е сменен със друг 82 конски сили),
    служителя им ми казва "Ами такаъв модел не съществува при нас", и аз отговарям "А би ли могъл да погледнеш във вашия сайт"
    и след като видя този модел ми отговаря "Да много е хубава тази но я нямаме никъде, незнам защо е тук на сайта"

    След това съответно получавам Рено Клио 1.2 бензин 65 конски сили, модел 2009, и се ужасих защото беше тъмно на паркинга (можеби нарочно за да не видиш проблемите по колата).
    Поисках да ми я смени с по-нова но уви без късмет, защото новите били запазени.
    Ок, тръгвам си с Реното.

    Веднага започнаха проблемите

    4. Резервоара не беше пълен (липсваха около 7 литра бензин)

    5. Развалени фарове за къси светлини, крушките буквално висяха на кабелите вътре във фаровете. Нали се сещате че не правят правилния сноп светлина по пътното платно, а беше почти 23.30 часа, и ми предстояха над 250 км път. Наложи се да шофирам само на дълги светлини по магистралата като нарушавам правилника и заслепявам отсрещните водачи, страшен риск но нямах избор. Наложи се да търся сервиз в моя град посред нощ за да ми оправят фаровете.

    6. На другия ден сутринта отивам до колата и какво да видя, задна дясна гума спаднала до джанта, освен това гумите бяха 2ра употреба на поне 6 години и нацепени между грайферите и отделно двете задните износени от вътрешна страна почти до нула, и се чудех защо поднася със 20км в час на 1 см сняг, отново ужас.

    7. Повечето лампички на таблото и парното не работеха, та ако решиш да намалиш вентилатора вечерно време трябва да спреш и да опипаш на сляпо таблото докато намериш бутона.

    8. Бутоните за предните стъкла на шофьорската врата буквално бяха разпаднати и съответно не работят, а е зима. Отворих от моята страна и така не успях да го затворя стъклото докато не отидох до сервиз да ми помогнат, иначе колата остава тотално отворена на улицата, пак ужас.

    9. След 3 дена помпене през 5 часа на задна гума (писна ми) отивам на гумаджия и какво мислите? 2 забити болта, ок оправих я.

    10. Още при наемането на колата от София, поисках от служителя да ми я сменят с друга по-нова, след ден или два (когато имат възможност). И какво мислите, никой не ме потърси или поне да ме пита дали съм доволен от услугата и т.н.

    УЖАСНО ПРЕЖИВЯВАНЕ С ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ФИРМА.

    ТОВА ВСИЧКОТО ГО ПИША ЗАЩОТО КАКТО ЗНАЕТЕ В НАШАТА РОДНА БЪЛГАРИЯ НЯМА НОРМАЛЕН КОНТРОЛ ОТ ОРГАНИТЕ НА РЕДА. СЛЕДОВАТЕЛНО НИЕ КАТО КЛИЕНТИ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕМ КОНТРОЛА В СВОИ РЪЦЕ, А ИМЕННО
    ДА НЕ ДОПУСКАМЕ ТАКИВА ФИРМИ И ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИРЕЯТ В БЪЛГАРИЯ, ОТДЕЛНО ЧЕ СА ИЗВЪН ЗАКОНА СЪС РАЗВАЛЕНИТЕ КОЛИ, АЗ СЕ ОПРАВИХ НЯКАК СИ НА КЪСМЕТ И С МНОГО ВНИМАТЕЛНО ШОФИРАНЕ ОЦЕЛЯХ И НЕ НАПРАВИХ ПО ГОЛЯМА БЕЛЯ, ПРИЗНАВАМ СИ, ЗАЩОТО ПОСРЕД НОЩ НА ЛЕТИЩЕТО НЯМАХ ДРУГ ИЗБОР.

    ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ !!!

    ОтговорИзтриване

Предварително Ви благодарим за споделеното мнение!